14600 articles - 12260 brèves

2001 03 Transmiterea HIV in Penitenciare

Mise en ligne : 7 décembre 2004

Texte de l'article :

Français
English

Transmiterea HIV in Penitenciare
Aceasta foaie informativa prezinta cateva dovezi privind extinderea transmiterii HIV in spatele gratiilor. Ea arata ca infectia HIV continua si ar continua sa creasca in penitenciare daca nu este luata in serios problema
prevenirii. Aceasta situatie ridica intrebari importante privind obligatiile morale si legale ale sistemelor penitenciare de a preveni raspandirea mai departe a infectiei HIV in penitienciare (vezi foaia informativa nr. 12).

Pana cu putin timp in urma, nu erau disponibile decat cateva date privind modul in care multi detinuti se infectau cu virusul HIV in timpul detentiei. Datele care erau disponibile sugerau ca „transmiterea HIV aparea in institutiile corectionale, dar la o rata destul de mica”. Aceasta concluzie a fost folosita pentru a argumenta ca in penitenciare transmiterea HIV era un fenomen rar, care deci nu justifica nevoia unor eforturi de prevenire HIV/SIDA sustinute.
Oricum, majoritatea studiilor care au aratat nivele relativ scazute ale transmiterii HIV in penitenciare au fost facute in stadiile incipiente ale epidemiei HIV si au avut ca subiecti detinuti „pe termen lung”, care au un risc de infectie mai scazut decat detinutii „pe termen scurt”. S-ar putea sa fi fost subestimata masura in care infectia HIV apare in peniteciare. In ultimii ani, alte studii au aratat cat de infricosator de rapid se poate raspandi infectia HIV in penitenciare.

Un val de infectii HIV intr-un penitenciar din Scotia
Taylor a investigat in anul 1993 o crestere brusca a infectiei HIV in penitenciarul Glenochil. Inainte sa inceapa cercetarea, 263 din detinutii care fusesera la Glenochil la momentul exploziei infectiei, fusesera fie eliberati, fie transferati la un alt penitenciar. Din cei 378 detinuti ramasi, 227 au fost recrutati pentru studiu. Procentul de recrutare a variat intre 26% si 51% in cele 11 subunitati din penitenciarul Glenochil. Date anecdotice au aratat ca intr-o subunitate in care injectarea de droguri era prevalenta, multi din detinutii care nu au fost recrutati erau consumatori de droguri injectabile. Din cei 227 subiecti detinuti, 76 au declarat ca s-au injectat cel putin odata in trecut, iar 33 au declarat ca s-au injectat in Glenochil. Din ultimii, 29 au fost testati pentru HIV si 14 au fost descoperiti pozitivi. Treisprezece au avut o tulpina comuna a virusului, ceea ce dovedeste ca s-au infectat in penitenciar. Toti detinutii infectati in penitenciar au raportat perioade extinse de folosire in comun a seringilor.

O explozie a infectiei HIV intr-un penitenciar din Australia
Dovezi epidemiologice si genetice au fost folosite pentru a confirma o explozie a infectiei HIV intr-un penitenciar din Australia. Printre criteriile folosite pentru a stabili ca infectia HIV a aparut cu adevarat in penitenciar, au fost incluse : rezultatele testului HIV, timpul petrecut in penitenciar, locatia din unitatea de detinere, comporamentele la risc in penitenciar si inrudirea genetica a secventelor HIV obtinute de la respondenti. S-a incercat gasirea a 31 consumatori de droguri injectabile, si au fost descoperiti 25. Din acestia, 2 erau HIV-negativi, 7 decedasera de curand, doi au refuzat sa participe, iar 14 au fost inclusi in studiu. S-a dovedit ca opt din cei 14 au fost infectati cu HIV in timpul detentiei.

Transmiterea HIV rezistenta la tratament intr-un penitenciar din Texas
In anul 2000, un studiu realizat de oamenii de stiinta asupra infectiei HIV rezistente la tratament in randul detinutilor din Texas, a identificat un detinut care s-a infectat cu HIV rezistent la tratament in timpul detentiei.

Penitenciarele din Canada
Springhill, Nova Scotia
In 1996 doi detinuti HIV si HCV pozitivi din penitenciarul Springhill, o inchisoare federala din Nova Scotia, au informat personalul medical ca au folosit in comun cu un numar semnificativ de alti detinuti ace si echipament de injectare. A fost initiata o interventie pentru limitarea cresterii epidemiei si 17 contacti ai celor doi detinuti au fost testati. Oricum, nu s-a facut nici o incercare de a dovedi ca, in urma folosirii in comun a seringilor si a echipamentului de injectare cu detinuti cunoscuti HIV si HCV pozitivi, contactii s-au infectat HIV sau HCV in penitenciar.

Joyceville, Ontario
In 1997 un detinut care a folosit in comun echipamentul de injectare cu alti detinuti din penitenciarul Joyceville, o inchisoare federala de securitate medie pentru barbati, a dezvaluit ca este HIV pozitiv. Aceasta a provocat ingrijorare in randul unui numar semnificativ de detinuti care au folosit in comun cu el echipamentul de injectare. Detinutii nu au vrut sa fie testati HIV de personalul medical al penitenciarului de teama ca ar putea fi identificati ca sunt consumatori de droguri injectabile. In consecinta, comitetul detinutilor din penitenciar a solicitat sa se realizeze un studiu de seroprevalenta HIV, ca un mijloc de protectie a detinutilor prin acces la testare anonima.
Studiul a aratat ca atat comportamentele la risc, cat si ratele infectiei in penitenciar au crescut substantial de la ultimul studiu care a fost realizat in acelasi penitenciar in anul 1995. In plus, cercetatorii care au realizat studiul au „vazut indivizi cu rezultate incerte la testul HIV, detinuti care probabil erau intr-un proces de seroconversie”. De la finalizarea studiului si pana in prezent, au mai fost depistat inca un detinut care in Martie 1998 a fost negativ pentru HIV si care acum este pozitiv, precum si un alt individ care s-a infectat HCV.

Lecturi suplimentare
Lecturile suplimentare nu sunt disponibile in limba romana. Pentru o lista in limba engleza sau franceza a lecturilor suplimentare va rugam sa consultati pe acest site varianta engleza sau varianta franceza a acestei foi informative.

Reteaua Canadiana Legala pentru HIV/SIDA (www.aidslaw.ca)