14600 articles - 12260 brèves

2001 06 Prevenire : ace sterile

Mise en ligne : 16 décembre 2004

Texte de l'article :

Français
English

 

Prevenire : ace sterile
Aceasta foaie informativa ofera informatii importante despre programele de schimb de seringi in penitenciare. Ea arata ca acele pot fi disponibile in inchisori fara riscuri si cu rezultate bune.

Distributia de ace sterile la detinuti a fost si este foarte recomandata, in special datorita eficacitatii discutabile a dezinfectantului in distrugerea virusului HIV si a altor virusuri (vezi foaia informativa 5). In raportul sau din 1994, Comitetul de Experti asupra SIDA in Penitenciare (CESP) a observat ca lipsa echipamentului de injectare in inchisori conduce aproape fara exceptie la folosirea acestuia in comun, in cazul detinutilor care persista in comportamentul de injectare a drogurilor.

Unii consumatori de droguri injectabile au decalrat ca singura data cand au folosit in comun ace a fost in timpul detentiei, si ca nu ar fi facut acest lucru in alte circumstante. Accesul la echipament de injectare steril ar fi o garantie ca detinutii nu sunt nevoiti sa il folosesca in comun cu alti detinuti.

Comitetul a concluzionat ca distributia de echipament de injectare steril va fi „inevitabila” in penitenciare.

Situatia internationala
Recent, un numar din ce in ce mai mare de penitenciare a pus in practica programe de schimb de seringi si distributie de echipament de injectare.
In Elvetia, distributia de echipament de injectare steril este in unele penitenciare o realitate inca de la inceputul anilor 1990. Pentru prima data echipamentul de injectare steril a fost pus la dispozitia detinutilor in 1992, la Penitenciarul Oberschongrun pentru barbati. Dr. Probst, un ofiter medical colaborator care lucra la Penitenciarul Oberschongrun, a fost pus in fata unei dileme etice cand 15 din 70 de detinuti isi injectau in mod regulat droguri, fara masuri adecvate de preventie. Probst a inceput sa distribuie material steril de injectare fara sa informeze comandantul penitenciarului. Cand acesta a descoperit ca Probst distribuia echipament de injectare, in loc sa il dea afara din serviciu, el a ascultat argumentele lui Probst si a solicitat aprobarea pentru continuarea activitatilor de distributie de ace si seringi. Dupa atatia ani, distributia de ace si seringi functioneaza inca, si nu a condus niciodata la nici un fel de consecinte negative, fiind sprijinita atat de detinuti, cat si de personalul si administratia penitenciarului. Scepticismul initial al personalului, a fost inlocuit intre timp cu un sprijin total : Personalul a realizat ca distributia de echipament de injectare steril este si in interesul lor. Ei se simt acum mai in siguranta decat inainte sa incepa programul de distributie. Cu trei ani in urma, le era tot timpul teama ca se pot intepa in timpul controalelor de camera cu un ac ascuns. In prezent detinutii au voie sa pastreze acele, dar numai intr-un recipient care sa se gaseasca in dulapiorul medical de deasupra chiuvetei. Nici un membru al personalului nu s-a ranit cu ace din anul 1993 si pana in prezent.
In Iunie 1994 un alt penitenciar din Elvetia - Penitenciarul Hindelbank pentru femei - a inceput un proiect pilot de prevenire HIV/SIDA cu durata de un an, proiect care includea si distributia de seringi.
Programul din Hindelbank a fost evaluat de experti externi, cu rezultate foarte bune : starea de sanatate a detinutelor s-a imbunatatit, nu a mai aparut nici un caz nou de infectie cu HIV sau hepatita, a fost observata o scadere semnificativa a folosirii in comun a echipamentului de injectare, nu s-a observat nici o crestere a consumului de droguri, acele nu au fost folosite ca arme, si doar 20% din personal nu a fost de acord cu instalarea unor automate pentru distributia de ace. In urma primei evaluari a programului, s-a decis continuarea acestuia.
De atunci si si pana in prezent si alte penitenciare si-au inceput propriile programe, iar la sfarsitul anului 2000, se derulau programe de distributie de ace sterile in 7 penitenciare din diferite parti ale tarii.
In Germania, in 1995 s-a dat unda verde pentru dezvoltarea si implementarea primelor doua scheme pilot, iar primul proiect pilot a inceput la 15 Aprilie 1996. La sfarsitul anului 2000, scheme de schimb de seringi au fost introduse cu succes in 7 penitenciare, iar altele au luat in considerare implementarea unor astfel de scheme. In Spania primul proiect pilot a inceput in August 1997. De atunci inca patru penitenciare au inceput scheme de distributie, si s-a recomandat implementarea unor astfel de scheme in toate penitenciarele. In sfarsit, in Australia, un studiu a aratat ca schimbul de ace si seringi in penitenciare este fezabil.

Situatia in Canada
Nici un sistem penitenciar canadian nu a inceput inca proiecte pilot de distributie de prezervative.
Oricum, cateva sisteme, inclusiv sistemul penitenciar federal, studiaza problema. Cei care se opun distributiei de ace, argumenteaza ca acest lucru ar putea fi vazut ca o acceptare a consumului de droguri. In realitate insa nu este o aprobare a consumului de droguri ilicite de catre detinuti. Dimpotriva, este o masura pragmatica de sanatate publica, care recunoaste consumul de droguri injectabile ca o realitate in penitenciare, in ciuda tuturor eforturilor de a-l elimina. Faptul ca NU se desfasoara studii pilot de distribuitie de seringi, stiind ca in penitenciare se transmite HIV si alte infectii, poate fi considerat ca o incurajare a respandirii infectiei printre detinuti si apoi la populatia generala.
Ce putem invata ?
1. Experienta din penitenciarele in care s-au distribuit detinutilor ace, arata ca ele pot fi puse la dispozitia acestora intr-o maniera care nu este amenintatoare la adresa persoonalului, si ca intradevar distributia pare sa creasca siguranta personalului din penitenciare.
2. Exista cateva modele de distributie de echipament steril de injectare. Pana acum, fiecare institutie si-a ales modelul sau propriu.Ceea ce poate facut si ceea ce trebuie facut intr-o anumita institutie depinde de mai multi factori : marimea institutiei, masura in care se consuma droguri injectabile, nevelul de securitate, daca este un penitenciar pentru femei sau unul pentru barbati, angajamentul personalului medical, si „stabilitatea” relatiilor dintre personalul penitenciarului si detinuti.
3. Un mod bun pentru un peniteciar de a incepe un program de distributie de ace si de a depasii obiectiile, este sa il trateze in primul rand ca un experiment si sa il evalueze apoi, dupa primul an de implementare.

Recomandare
Este nevoie sa se puna la dispozitia detinutilor echipament steril de injectare. In sistemele penitenciare in care nu a inceput inca distributia, trebuie sa se inceapa imediat selectarea penitenciarelor eligibile pentru desfasurarea unor proiecte pilot.

Lecturi suplimentare
Lecturile suplimentare nu sunt disponibile in limba romana. Pentru o lista in limba engleza sau franceza a lecturilor suplimentare va rugam sa consultati pe acest site varianta engleza sau varianta franceza a acestei foi informative.

Reteaua Canadiana Legala pentru HIV/SIDA (www.aidslaw.ca)